16 Mart 2009 Pazartesi

Poşet yerine pazar filesi



Yılda 500 Milyar Poşetin Üretilmesi ve Doğaya Karışımlarının 400 Yıl Sürmesi ne acı. Etrafınıza bakın, heryerde poşet atıkları var. Evde heryer poşet. Bazı belediyeler, özellikle yurtdışındakiler bununla mücadele işin "poşete hayır" kampanyaları yapıyor.
Ben ise bir süredir günlük hayat planlı aktığı sürece alışverişlerimde naylon poşet kullanmamaya azami gayret sarfediyorum. Markete giderken Ikea'dan aldığım çantaları yada eski usul filelerimi götürüyorum yanımda. Evet kasada garip bakışlara maruz kalıyorum ama en azımdan içim rahat ediyor, bir alışveriş için 10 poşet almadığımdan ötürü kendimi iyi hissediyorum. Pazarda özellikle kesekağıdı soruyorum. Bazen gazete kağıdı götürüyorum yanımda şipşak kesekağıdı yapsın eli çabuk pazarcı diye.
İşte yine geçenlerde alışverişten dönerken Ali ile, asansörde elimdeki fileleri gören adam sordu. Bunları nereden buldunuz diye, anlattım nereden bulduğumu, niye kullandığımı. Bizde böyle yapalım hanım dedi adamcağız karısına. Birilerine bir şekilde örnek olmak benim alışık olduğum birşey değil, ama bu olay benim bir sürü file almama ve etrafıma dağıtmama neden oldu. Birazdan hangi dairede oturmuş olduklarını bilmiyor olsamda bir çaba gidip vereceğim fileyi onlara hediye olarak.
İşte ondandır bu blogu da açmam. Elimde bir sürü file var. E-mailime mesaj atan ve açık adresini yazanlara yollayabilirim. Ama istiyorum ki gerçekten alışverişlerinizde poşet kullanmayın, kullandırtmayın. Benim yollayacağım sadece bir file elbette karşılamaz ihtiyacınızı ama belki sizi biraz olsun fileyle alışverişe çıkma motivasyonu getirir. Üstelik öyle keyifli ki....Sanki eskiden akşam eve gelen babanızım elindeki fileyi alıp mutfağa götürmeniz gibi, sanki dedenizle beraber alışverişe çıkmak gibi. Öyle nostaljik ve tatlı bir havası varki anlatamam. Ben fileleri buradan aldım, devamını alabilirsiniz. İlla file de şart değil, tekrar kullanılabilen herhangi bir çanta, torba da olur bence.
File yolladıklarım (umarım isteyen 3-5 kişi çıkar) bana alışveriş sonrası fileye konmuş eşyalarının fotoğrafını çeker yollarsa burada yayınlarız. Böylece daha çok kişiyi pazar fileli alışverişe özendirebiliriz belki. Böyle bir çaba işte. Hayırlısı :)


emailim: ibekingg@gmail.com

23 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Böyle bir düşünceden dolayı seni tebrik ediyorum..Filem olduğu için senden file istemiyorum ama file yapan, satan, hatta bu filelerle evine geçim sağlayan insanlar var, onların adreslerini yayınlamanı rica ediyorum sadece..Yani buradan onları da duyuralım diyorum.

rhea dedi ki...

Merhaba,
Bende uzun süredir poşet kullanmıyorum ve kadınlara bir çağrı yapmak istiyorum. Yanınızda sürekli taşıdığınız çantayı biraz büyük tutarak aldığınız küçük kozmetikler, tokalar,deodorantlar,kitap, dergi v.b eşyalar içinde poşet kullanmayın, bunları çantanıza koyun ve poşete koymadıkları için teşekkür edin. Bu teşekkür satıcıda da farkındalık yaratacaktır.Ben de file istemiyorum çünkü çanta kullanıyorum ama gösterdiğin sağduyu için tebrik ediyorum.
Sevgiler.

ibeking dedi ki...

olur asortik sen yaz metnini..yayınlayalım hemen buradan...ben de satın alırım hem :)

ne güzel zaten birçoğumuz kendi önlemlerimizi almışız keyoesi..aklın yolu bir :) istersen filem bol..adresini yollaman yeter..

pommeler dedi ki...

bende uzun zamandır kullanılmış poşetlerimi yeniden kullanıyorum ama görüyorumda marketlerde her aldıklarını farklı poşetlere koymaya bayılan poşet sevdalısı kadınları
o yüzden süper bişey yapıyorsun
ben bir file istiyorum
en kısa zamanda da fotograflarını yollarım sana diye umuyorum
p.s. adresimi de mailine atıyorum :)

aylin dedi ki...

Annem çok uzun zamandır bu fileden istiyordu. Hatta geçenlerde Kadiköy'de sorup durduk saatlerce, kimse bilmiyordu nerde satıldığını. Ben de poşet kullanımına karşıyım ve seni bu konuda destekliyorum... Filelerden birini de bana (yani anneme)gönderirsen çok sevinirim... Adresi mail adresine gönderiyorum...Sevgiler,

Aylin Hastaoğlu (krema sıkma öğretmenin) :)))

ibeking dedi ki...

okdir pommeler en kısa zamanda yolluyorum.teşekkürler

aylin aşkolsun sanki unuttum yazmış bide öğretmenin diye..hemen yolluyorum annene :)

ece arar dedi ki...

ne güzel... herkes senin gibi beş kişiyi poşetlerden kurtarsa... çok çok güzel bir fikir, kutluyorum... canı gönülden...

Asortik Krep dedi ki...

İbek, Fethiye Cezaevinde mahkumlar yapıyor, ben onlardan alıyorum..Şimdi onlarla konuşup buraya yazacağım isteme adreslerini..
Bende sana en kısa zamanda filemin resmini göndereceğim..
Teşekkür ederim..

Adsız dedi ki...

yan apt.nın altındaki marketten alısveriş yaptıgım için ve öğrenci evidir malum üç beş bişiler aldıgım için aldıgım seyleri posete koymayı red edip elimde cıkıyodum marketten, şimdi ise annemin ördüğü filemsi cantayı alıp gidiyorum markete..
ben yapsam ne olur demeyelim
cogalarak büyüebiliriz!
betsy
ben sen o biz oluruz
sevgiyle

Beylem dedi ki...

ben de bi süredir alışverişte lütfen poşete koymayın diyenlerdenim. Ne aldıysam çantama sıkıştırıyorum ya da elimde getiriyorum eve şaşkın bakışlar altında. Ama bir filem olursa seve kullanırım :)

Ful yaprakları dedi ki...

poşetlerin doğada yok olma süreleri çok uzun...
doğaya destek olmalı geleceğimizi koumalıyız!!!
destek veriyorum ben de file kullanımına varım:)

Ibeking dedi ki...

çok sağolun arkadaşlar desteğiniz için

serrose dedi ki...

Ben de 1.5 yildir Japonya`da eco bag kullaniyorum.Hatta bir de sepetim var :)
Buradan annemlere de hediye goturdugumden onalrda eco bag kullaniyorlar.file isi de supermis
sevgiler
tebrik ederim

ibeking dedi ki...

serrose japonyaya acaip gelesim var..sırf japanese fabricler için dahi olsa çok merak ediyorum oraları...

ONLARUYURKEN dedi ki...

merhaba,
bu güzel hareketinizi tebrik ediyorum
sevgiler

YesilErik dedi ki...

Ibekcim, seni tebrik ediyor ve destekliyorum bu caban icin. Yakinda ben de sana buradan fotograf gonderecegim. Sevgiler.

Nora dedi ki...

Bende kullanıyorum artık file..hatta kendi filemi kendim yapacağım üstüne de çiçekler böcekler bile kondurabilirim yani :))teşekkürler bu harika fikir için.

Nora dedi ki...

Şimdi sitemde arkadaşlarıma önerdim sizin fikrinizi..onların da aklın aaynı şey takılmış..çöp poşedi olarak ne kullanacağız peki diye..varmı parlak bir fikriniz?

Yusuf's Blog dedi ki...

Doğaya olan hassasiyetinizden dolayı tebrik ediyorum, çok güzel bi düşünce gerçekten.

Diğer taraftan ben hem teknoloji hem de doğadan vazgeçemeyenlerdenim :)

Türkiyede BİOBOZUNUR denilen, dünya üzerinde de BIODEGRADABLE özellikli poşetler de var.

Biyolojik olarak doğaya çok çabuk dönebilen maddelere Biobozunur diyorlar. Bu şekilde üretilen poşetlerin doğadaki bozunma süreleri çok ama çok kısa. Bu poşetler petrol kökenli polimerler değil de doğal kökenli polimerlerden yapılıyor. Petrol kökenli polimerlere, dayanıklığını artırmak için de sonradan selülöz, nişansta, protein gibi manomerlerden katılıyor.

Böylelikle bu Biobozunur poşetler doğaya bırakıldığında bakteriler tarafından parçalanıyor ve doğa tarafından çok kısa zamanda yok ediliyor. Böylelikle çevre kirliliği de önlenmiş oluyor.

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de de bu tür poşetleri üreten büyük firmalar var ve bu taşıma poşetlerine gün geçtikçe rağbet artıyor.

Bilgilendirmek istedim, selamlar, doğal günler...

Yusuf BULDUK

Adsız dedi ki...

Selamlar,

Sitenizi bir arkadasim tavsiye etti. Elimde olmadikca alisveris sirasinda cok fazla poset tuketmeye calisan bir kisi olarak arkadasimin direk aklina gelen kisi ben olmusum.

Bio posetleri nereden bulabilecegimizi bilemiyorum ama firmalardan once marketler bu konu ile ilgili calismalari yapmis oldugunu gordum.

2 gun once MakroCenter dan alisveris yaparken posetin altinda %100 Doga da cozunur yaziyordu.

Sanirim bu urun BIo diye atlandirilan urun.

ibeking dedi ki...

bahar ben çöp torbası olarak market poşeti kullanmıyorum...büyük bidona koroplast geridönüşümlü poşet takıyorum..arada oluşan çöpler hep orada birikiyor.minik minik bir sürü poşete koyup sonra bir sürü çöpten poşet yapmamaya gayret sarfediyorum.
Merhaba yusuf makro ve migrosun o poşetlerinden haberdarım...ama yine de pamuklu file ve çok kez kullanan çantalardan yanayım.söylediğin poşetlerin de kısa sürede heryere yayılmasını dilerim.. yani bakkal pazar ve tüm diğer poşet kullanılan mekanlara

Şenay- Doğam dedi ki...

Tesadüfen bulduğum bloguna ve bu konuda ki duyarlılığına hayran kaldım.. Filem yok ama en kısa sürede kullanmayı bende çok isterim. Kocaman bir çanta ile dolaştığım için aldığım küçük eşyaları sığdırabiliyorum ,büyük alışverişler de file tercihim olacak artık.

Bloğum da ve forumum da ,bloğunun tanıtımını yaparak sana bir nebze destek olmaya çalışmak beni de mutlu edecek..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba bende file almak istiyorum ama bulamiyorum, nereden bulabilecegimi yazarsaniz cok sevinirim. istanbul da anadolu yakasinda oturuyorum. tesekkurler.

Yorum Gönder