22 Ocak 2010 Cuma

Yalova Belediyesi Naylon Poşet Yasağı


Yalova'da Naylon Poşete Karşı Savaş Başladı. "Geleceğimiz İçin Naylon Poşetten Vazgeçin" sloganıyla naylon poşet kullanımının öncelikle azaltılması ve daha sonra tamamen kentten kaldırılmasını sağlamak adına çalışmalar başlatan Yalova Belediyesi somut adımlar atmaya başladı.
Alışveriş için pazaryerine gelen vatandaşlara seslenen Belediye Başkan Yakup B. Koçal, “Geleceğimiz için naylon poşetten vazgeçelim. Geçmişte olduğu gibi file bez torba kullanarak gelecek nesillere örnek olalım”dedi. File dağıtımı sırasında gazetecilere kısa bir açıklamada yapan Başkan Koçal, “önümüzdeki 2-3 aylık süreçte başta pazaryerimiz ve AVM’ler olmak üzere bir çok esnafımız naylon poşet kullanmayacak. Buralarda alışveriş yapan vatandaşlarımız naylon poşet istediklerinde para ile alacaklar. Bez torba ve file kullanımını arttırmak adına bu tarz bir uygulama yapacağız. Tıpkı geçmişte olduğu gibi vatandaşlarımız filesiyle alışverişe çıkarak aldıkları ürünleri evlerine böyle götürecekler. Bu sayede doğaya ve çevreye zarar vermemiş olacağız” diye konuştu.

7 yorum:

mandalincikmazi dedi ki...

Ben de göndereyim mi size bez torbalarımı :))

Adsız dedi ki...

Naylon kullanımı sadece naylon poşetlerle sınırlı değildir tabi ki de. Belediyelerin bunun yerine çöp toplama işini özel şirketlere devretmesi
1- belediyelerin çöp toplama için para harcama değil para kazanması,
2- geri dönüştürülebilecek atıkların doğaya geri kazandırılması,
3- enerji üretimi
4- daha fazla istihdam

imkanları gibi daha da artırılabilecek imkanlar sunacaktır. Yalova belediyesi kendi gücü sınırları içerisinde duyarlı bir hareket önderliği yapmaktadır. Bu uygulamanın meclisimiz tarafından da desteklenerek gereken yasalarla büyütülmesinin taraftarıyız.

Adsız dedi ki...

cok degerli bir is yapiyorsunuz.
tebrik ederim

ben de bu sekil bir canta kullaniyorum.
Pinobag ve bu tarzda cok canta var.

deryik dedi ki...

bence sorun şu ki belediye sınırı maalesef buna yetmiyor. yani firmalar poşet vermeyince müşteri dayak bile atıyor ve bunu hayatta "belediye istedi" diye açıklayamazsınız. bi sokak ötesi başka belediye örneğin istanbulda, gider aynı firmanın ordaki şubesinden alır :) o yüzden bence uygulama çok daha merkezi yürütülmeli ve yasaklamak yerine özendirici olmalı. yasakladığınızda "niye"sini anlatmanız gerekmiyor. hem "yasak" demekle olsaydı hala siyah poşetle gıda satılmazdı, maalesef. özendirmek, eğitmek çok daha zor; ama gereken şey o. zaten firmalar da gider kısmak istediği için bu kampanyalara destek oluyo çoğu zaman. ingiltere çevre bakanlığının güzel bi kampanyası var, "get a bag habit" diye: http://www.defra.gov.uk/news/latest/2009/waste-0407.htm
bence en iyi örneklerden.

belediyelerin böyle bir yetkisi bile yok aslında. rekabet kurumu dava açar, kazanır :) yani ölü girişimler olarak kalabiliyor, iyi niyet başka, uygulama başka. ücret alınacak denmiş örneğin. o ücret ne olacak, nereye gidecek? vergi mi? belediyeye mi? çevre fonuna mı, firmaya mı? detay gibi görünmesin, bu tür temel şeyler olmadan başlanınca o sistem de yürümüyor. genelde de maalesef düşünülmemiş oluyor. pazarlarda denetim örneğin, zabıta mı yapacak?

bir de dip not: belediyeler zaten çöp toplama işini özel şirketlere devretti; ama o ihaleler ayrı bir muamma. geridönüşebilen atıklar "hammadde" olduğu için rant kapısı olarak algılanabiliyor. bu işe giren çoğu firmanın yeterliliği soru işareti. ayrıca merdivenaltı ambalaj üretimi çok fazla, kayıtdışı ciddi bi sorun. atıktan enerji üretme kapasitemiz de maalesef yok denecek kadar az. 3 bin küsur belediyeden sadece 27'sinin atık yönetim planı var. gidecek yol çok kısacası; ama bi yerden başlandı, umarım iyi de devam eder.

neyse, ukalalık gibi görülmesin lütfen, 8 aylık mesaimdi, ondan. beynimde uçuşuyor :)

ibeking dedi ki...

günaydın deryik, ne ukalalığı aşkolsun bilgilendik. Bu sorduğun soruların cevabını belediye vermiyor hakikaten. Detaya ben de ulaşamadım.

belediyelerin çöp toplama işinde haklısın. mesela biz site yönetimi olarak kavgalıyız kendi belediyemizle. çünkü ayrıştırdığımız çöpleri alıp satıyor belediye, geri dönüşüm adına birşey yapmadığı, olaydan rant sağladığı kesin. ama biz mücadele ettikçe akpli belediye siteye takıyor. önümüzdeki otobüs durağını bile kaldırdı inanabiliyor musun?

Türkiye'ye dia marketi girdiğinde poşetleri satmak istedi, bu macera çok ama çok kısa sürdü. Müşteri hiddetlendi olayı ticari algıladı. O nedenle bu tip uygulamalardan ziyade Açalya'nın yolladığı çantaların altında yazdığımız gibi ödül sistemiyle bir yerlere varılabilir. ama uzun ince bir yol var önümüzde.

banu tezcan dedi ki...

Merhaba, bir sekil naylon posetler yasaklanmali.
herkes kendi alisveris cantasini yapabilir, ayrica satiliyorda.
ervirosaks pinobag bir de adini bilmedigim ama cok guzel modelleri olan bir suru marka var.
bir yazi okudum www.pinobag.com da. bir naylon poset 1000 yila kadar dogada duruyormus.
sadece zarar.
buna devlerin de mudahale etmesi gerekir diye de dusunuyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba,bende pinobag kullanıyorum,her rengi var ve çok sağlam.tavsiye ederim..

Yorum Gönder