9 Ocak 2010 Cumartesi

Kadıköy Belediyesi "plastik torbaya hayır"

Naylon torbaya savaş açan Kadıköy Belediyesi'ni tebrik etmek lazım. Uygulamayı ve sonuçlarını heyecanla bekliyor olacağız.


"Çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan market, mağaza, pazar yeri gibi alışveriş ortamlarında kullanılan taşıma amaçlı poşetlerin kullanımı Kadıköy’de yasaklanıyor. Kadıköy Belediyesi, naylon poşet kullanan işyerlerine tebligatta bulunarak, stokların tüketilmesi için 1 Mart 2010 tarihine kadar süre verdi.

Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasında değişen naylon poşetler, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyar adet üretiliyor. Bunların yalnızca yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor.

Türkiye’de neredeyse tüm mağaza ve alışveriş alanlarında naylon poşetler tüketiciye ücretsiz ve sınırsız olarak sunularak, ihtiyacın üzerinde poşet kullanımı teşvik ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre; İstanbul’da günde 10 bin tona yakın çöp çıkarken, bunun yüzde 10’unu naylon poşetler oluşturuyor. Çöpümüzün bile yüzde 10’unu oluşturan plastik naylon poşetler, doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayarak, toprak ve su vasıtasıyla besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyor. Denizleri, gölleri, nehirleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerin de yok olmasına neden oluyor.

Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salımının kaynaklarından birini oluşturan naylon poşetin yol açtığı kirlilikten kurtulmanın tek yolu, file, kese kağıdı ve bez torba gibi tekrar kullanılabilir ve doğaya zarar vermeyen taşıma ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılması hatta zorunlu hale getirilmesi. Bu yüzden dünyada naylon poşet kullanımı yasaklanıyor.

Kaynak: http://www.kadikoygundem.com/haber_detay.asp?haberID=30532

7 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hadi bakalım,darısı başımıza:)

Joujou dedi ki...

Bu sayfada Baggu çantalarına rastlamıştım. Ona benzer bir çanta buldum. Bu da Avustralya'dan. "http://www.ecosilkbags.com.au" şeklinde bağlantısını veriyorum. Bir yandan da kendi bez çantamı dikiyorum. Bitirince fotoğrafını yollayacağım. ;)

AYSE dedi ki...

Merhaba,
BAGGU hakkında yazdığınızı görünce eklmek istedim =)
BAGGU çantaları Türkiye'ye biz getiriyoruz.
İsterseniz www.mybaggu.com sitesinde sipariş verebilirsiniz.
BE GOOD. REUSE.

mandalincikmazi dedi ki...

Darısı tüm belediyelerin başına diyorum en kısa zamanda :))

Inci Yalçınöz dedi ki...

Merhaba,
Biz de buna inanarak doğa dostu Envirosax çantaları ithal ettik. Çantaların boyutları 45x50 cm katlandığında 5x10 cm ve 4 gr ağırlığında. Max 20 kg = 2 büyük migros poşeti yük taşıyabilir. Su geçirmez yıkanabilir ve RPet yani per şişelerinin geri dönüşümünde üretildi. amerika'da tüm yıldızların tercihi.
Ayrıntılar için
http://www.dekopazar.com/shopquery.asp?mfg=EVRS

admin dedi ki...

Umarız Plastik pek çok alanda hayatımızdan kalkar, günümüzdeki pek çok hastalığın nedeni bu tip kanserojen maddeler. Biz de kağıt be bez çanta imalatıyla elimizden geldiğince çevere bilincine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
www.kutuposet.com

Netpak Ambalaj dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam Kadıköy belediyesi için bu çantalar Netpak Ambalaj yapmıştı. Başka belediyelere de yapıyolar mı acaba aynı çalışmaları.

Yorum Gönder