31 Ağustos 2009 Pazartesi

Sinek Sekiz Yayınevi'nden poşete alternatifler

Sinek Sekiz Yayınevi'nden çok güzel bir mektup aldım. Son paragrafı özellikle okuyun, okutun. Şöyle diyorlar:


"1 numaralı sepetimiz öyle büyük ki, içinde 5 yavru kedi bütün günü rahatça geçirebilir. Nijeryalı kadınların ördüğü bir sepet bu, Afrika’dan Amerika’ya oradan da Bodrum’a yolculuk edebilecek kadar da dayanıklı.

2 numara kalın keten kumaştan bir çanta. Aslında bir kitap fuarı anısı. Koyu rengi sayesinde kir göstermiyor, yıkanana kadar bizi ele güne rezil etmiyor. Alışverişlerimiz paketli, ambalajlı ürünler değil de agaçtan, bostandan, pazar tezgahından aldıklarımız olunca çantaların kirlenip çamurlanması çabuk oluyor. O yüzden sepetlerimiz çantalarımızdan daha çok.

3 Bu sepet anane yadigarı, Türkan Teyze hediyesi. İnce uzun olduğu için baharda çiçek toplarken özellikle çok işe yarıyor, çiçekleri, dalları, yaprakları kırıp bükmeden muhafaza edebiliyor.

4 İşte birim bez çanta! Düz keten, omza asılmalık, içinde az şey olunca elde sallaya sallaya gitmesi de zevkli olur.

5 ve 6 inciriyle meşhur Aydın’dan. Şehre yaklaştığınızı yol boyunca dizilen incir tezgahlarından anlarsınız. Bu tezgahlar aynı zamanda bu güzelim sepetleri de satarlar tanesi 1-2 liraya. İncircilere de çingeneler verir, asıl onların zanaatidir. Büyük olanı daha ağırca şeyleri taşımak için idealdir, soğandır patatestir bizde bu sepetle alınır.


Böylesine emeklerle oluşturulmuş nesnelerin, doğayla dost eşyaların yanında beyaz market poşeti gerçekten yüzüne bakılmayacak çirkinlikte gelmiyor mu size de? Şuursuzca alıp atılan o poşetler yaşadığınız şehirlerde etrafta gözükmüyor zira her akşam vakti sokağınızın başında durup çöpleri toplayanlar alıp daha büyük çöplüklere götürüyorlar onları. Ama şehrin dışına çıksanız ve mesela bir kış ertesi yağmurlarla taşan bir nehir olsa yakınınızda, çalılara, ağaçların alçak dallarına takılmış, etrafa saçılmış yüzlerce poşetle karşılaşabilirsiniz. Çöpe attığınız birçok şey, yemek artıkları, kağıtlar bir şekilde toprağa karışır ama poşetler zombi gibi aynen size geri döner, 400 yıl sürer yok olmaları. Almayıverin marketden çıkarken artık, yanızda devamlı kullanabileceğiniz şeyler taşıyın. Düşündüğünüzden de kolay aslında, bir deneyin."

Çok teşekkürler Sinek Sekiz Yayaınevi :) Her yayınevi sizin gibi olsun :)

2 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

ne kadar güzel gerçekten. bu düşünceli davranışlarına çok saygı duydum.
sevgiler

Ufuk dedi ki...

Siteniz uzun zamandır bende ekli 10marifetçi arkadaşlarla da kampanyanıza katılıyoruz. Çok doğru ve önemli bulduğumuz için.Üretmek, yaşatmak için varız her zaman. Ben de sizin çantalardan etkilenerek kandime ve arkadaşlarıma hediye etmek üzere alışveriş çantaları diktim. Birkaçünü paylaşmak isterim. aysaatleri.blogspot.com 'dayım.

Yorum Gönder