17 Ağustos 2009 Pazartesi

İpek'in alışveriş çantası ve kutusu


İpek'ten çok güzel bir mail aldım. Keşke bizde de uygulanabilse dedim okurken. Şöyle güzel anlatmış:

"Biz eşimle bir süredir Brüksel'de yaşıyoruz. Buraya ilk geldiğimizde Carrefour gibi büyük marketlerde poşetin 50 cent'e satıldığını öğrenince "aa ne ayıp, nerde bizim Türk marketlerimiz" diye düşünüp kınamıştık. Sonra adamların çevre politikalarını öğrenmeye başlayınca anladık durumu.

Herşeyden önce 3 farklı renkte çöp poşeti var:
Beyaz: günlük sebze, yemek artığı gibi çöplerinizi atmanız gereken,
Sarı: kağıt, karton kutu gibi yemek artığı bulaşmamış çöpler
Mavi: süt kutusu, peynir kutusu gibi yemek ihtiva eden ama geri dönüşebilecek atıklar.



Ben de buradaki market alışverişimizi fotoğraflayıp göndermek istedim hemen. Çünkü bir alternatif daha var burada uygulanan. Bazı marketler (Türkiye'de Dia ya da Şok ayarı olanlar) gelen malların karton kutularını atmayıp girişte uygun bir yere istifliyorlar. Sen de marketten çıkarken alıp arabanın bagajına koyuyorsun kutuyu. evde unutsak bile yenisi markette var nasılsa. eskisini sarı kağıt çöpüne atıp yenisini kullanabiliyoruz. ama genelde kutular arabanın arkasında duruyor zaten. Tabi bu uygulama arabayla alışverişe gidenler için elverişli. Özellikle içecek gibi ağır parçaların taşımasını kolaylaştırıyor. Bir de Carrefour çantası gibi olan kırmızı çantam var alışveriş için, onu da burdaki Christmas marketlerden almıştım. Onu daha çok bisikletle kendim gidersem yanıma alıyorum. Her şekilde ikisi de çok kullanışlı ve çevreci...

Umarım çok kısa zamanda çok daha fazla kişiye ulaşırsınız. Ben de Türkiye'ye döner dönmez çevreme konuyla ilgili baskı yapmaya hatta yanımda götüreceğim çantalardan dağıtmaya başlarım, söz :))"

Çok teşekkürler İpek :)

3 yorum:

zeynep dedi ki...

HELAL SIZE EVET DOĞRU ORALARDA SIZIN DEDIĞINIZ GIBI 50 CENT A POSETLER AYNISINI DÜŞÜNMÜŞTÜM,
UNUTTUKLARIMIZI HATIRLATTINIZ EN AZA NASIL INDIREBILIRIZ DÜŞÜNMEME TEKRAR YARDIMCI OLDUNUZ ,
TEŞEKKÜRLER,
ÖPT CANIM

ipex dedi ki...

:)) heyecanlanıp facebook gibi tüm arkadaşlarımıza ulaşabileceğimiz bir ortamda bu tip bir grup olup olmadığını araştırdım. File Harekatı adında benzer bir grup kurulmuş. ben pazar filesi diye aratmıştım, üstlerde çıktı. üye oldum ve ibeking'den izin almadan bu blogun adresini de oraya yazdım ama umarım sakıncası yoktur. Neticede ne kadar çok kişiye ulaşılırsa o kadar yayılır diye düşündüm... facebook'u kullananlar oraya da üye olabilir belki :)

Adsız dedi ki...

Su an pazarda cok cesitli cantalar var.
Arkadasim Pinobag diye bir canta kullaniyor, posedi felanda var, iste boyle herkes pinobag gibi cantalar kullanirsa cok sahane olur.

Yorum Gönder