28 Nisan 2010 Çarşamba

Semanın Alışveriş Çantaları

Mutlu Eller blogunun sahibesi Sema yollamış bu resimleri. Konu ile ilgili yaklaşımı da hepimze örnek :) Ben en çok kendi diktiği çantalara bayıldım.

Şöyle demiş:


" Kendimi bildim bileli doğayı, doğal olan herşeyi severim. Plastik poşet bir yana, tüm yaşamımda da mümkün olduğunca doğal yaşamaya gayret gösteririm. Deterjan kullanımımda doğada çözünürlüğü olan "Frosch" deterjanlarını tercih ederim, cam şişede süt alırım, LED ampül kullanırım, deodorant kullanmam, oda spreyi kullanmam, çöplerimi elimden geldiğince ayırırım, ayıramadıklarımı çocukların okuluna gönderirim -ki aktivite yapsınlar vs. daha birçok sayabilirim. Çocuklarıma da tüm bunları anlatır, en çok da neden yaptığımızı açıklarım.


Markete giderken arabamda mutlaka bez çanta bulundururum. Bunların bazıları çeşitli firmalardan gelenler, bazılarını ise kendim diktim. Metro Markete gidersem çanta yanıma almam, çünkü orada TEMA`nın çantaları var, destek olmak amacıyla onları satın almayı tercih ederim. Evdeki fazla çantalarımı da çevreme hediye ederim.

1. fotoğraf firmalardan gelen bez çantalarım


2.fotoğraf benim diktiklerimden bazıları



3.fotoğraf ise gene benim diktiğim (bazıları da işlediğim) biraz daha gezmelik çantalar"


Çok teşekkürler Sema :)

9 Nisan 2010 Cuma

Zonguldak'tan "Poşete Hayır"

Zonguldak Belediyesi Kent Konseyince başlatılan ''Poşete Hayır, File Kullanalım'' kampanyasıyla poşetlerin çevreye verdiği zararın önüne geçilmesi hedefleniyor. Belediye Nikah Salonu'nda başlatılan kampanya öncesinde konuşan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ülke genelinde ilk kez Zonguldak'ta başlatılan kampanyanın önemine dikkati çekti.


Poşetlerin çevreye verdiği zararın önlenmesinin yanı sıra projenin kadınlara ekonomik girdi sağlayacağını ifade eden Belediye Başkanı Eşref, şöyle konuştu:
''İlk etapta konsey üyeleri file yapımını öğreniyor. Önümüzdeki aylarda bununla ilgili ev kadınlarına yönelik kurslar açılacak. Kadınlarımızın ürettiği fileler sayesinde poşet kullanımı ortadan kalkacak. File yapımında kullanılacak iplik ihtiyaçlarını belediyemiz ve sponsor firmalar karşılayacak. Bir filenin 1 lira işçilik maliyeti olduğunu düşünürsek günde 20 adet üretilmesi durumunda 20 lira kazanılabilecek. Ayda ise bu 600 lira yapar. Yani asgari ücretin üzerinde gelir elde edebilecekler. Bu yüzden bu projeyi çok önemsiyoruz.''


DEV FİLE İLE GUINNESS BAŞVURUSU YAPILACAK
Proje koordinatörü, ziraat mühendisi Necmettin Türkoğlu da çevre bilinci ve kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla kendisinin başlattığı proje konusunda bazı üniversitelerden destek aldığını belirtti.
Türkoğlu, şunları söyledi:


''Dünyanın en büyük filesini örmeye Zonguldak'tan başlayacağız. Burada Türkiye'nin hatta dünyanın en önemli projesini başlatıyoruz. 'Poşete Hayır, File Kullanalım' kampanyası kapsamında ülke genelindeki kentleri dolaşarak 1 kilometre uzunluğunda file hazırlayacağız. Gittiğimiz kentlerdeki yöneticilere, kent konseyi üyelerine ve çok sayıda kişiye filemize ilmik attıracağız. Filenin tamamlanmasının ardından Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracağız. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Çalışmamıza Zonguldak Kent Konseyi büyük ilgi gösterdiği için kampanyayı burada başlatıyoruz.''


KAYNAK: NTVMSNBC