26 Ocak 2010 Salı

Gülnur Hanım'ın Çevre Bilinci

Gülnur Hanım'dan çok güzel bir e-posta almıştım. Şimdi de bahsettiği çantaların fotoğrafını yollayınca hemen koymak istedim blogumuza.

Şöyle anlatmış Gülnur Hanım:

"Kendimi bilinçli bir doğa sever olarak görüyorum ve dikkat ediyorum çünkü ben onu ne kadar seversem o da beni o kadar kucaklıyor.

Torba olayını bırakalı çook uzun yıllar zaman oldu. Onun dışında sıvıyağları biriktiriyoruz , lavaboya dökmüyoruz

Pilleri biriktirip ElecrtroWorld mağazasındaki kutuya atıyoruz.

İşe yaramaz cam kavanozları cam kumbarasına atıyoruz.

Asla kağıt atmıyorum, işyerinde de kutu koydum biriktiriyorum. Hatta burada huzurevi var kağıt topluyor, onlara verıyorum iyice birikince.

Kagıtları son bos yerine kadar yazıp ciziyorum, a-4 kağıdın boş tarafını da yazıcı da kullanıyorum.

Plastik su şişesi kullanmıyorum. starbuckstan cok uzun zaman önce termos almıstım onu kullanıyorum.

Çöplere plastik atmıyorum, biriktiriyorum çöpün kenarına koyuyorum.Nereye atılacak henüz bulamadım kağıt toplayıcılar alıyor...

Asla yemek, ekmek nimet atmıyorum, attırmıyorum. Yiyebileceğimiz alışverişi yapıyorum yaptırıyorum.

Su konusunda cok titizim ,boşa kati suretle akmaz akıttırmam..

Elektrikler çok dikkatli kullanılır, gece tüm fışlerçekilir, hava kapalı bile olsa gündüz ışık açılmaz bizim evde.

Sadece hafta sonu arabama bınıyorum. Çamasırlar da haftada bir yıkanıyor.Duş yaparken asla duş her daim açık değil. Keselendikten sonra suyu tekrar açarım"

Daha ne yapabilirim diye sormuş Gülnur Hanım. Herkesi bu bilince getirmeye çalışalım Gülnur Hanım.

Çok teşekkürler hem yolladığınız resim için, hem de duyarlılığınız için :)

25 Ocak 2010 Pazartesi

Çalış Karnavalı Bez Çantaları

Asortik Krep ve Çalış Karnavalı komitesi bez torbayı özendirmek ve tanıtım açısından da fark yaratmak adına bu torbaları yaptırmışlar.

Şöyle demiş Asortik Krep:

"Hem Fethiye için hem de çevre için küçük bir adımda olsa başlangıç yapmanın gururunu duyacağız"

Süpersiniz :)

24 Ocak 2010 Pazar

Fileli Alışveriş Öyküleri

Minik bir haberimiz yayınlanmış :)

22 Ocak 2010 Cuma

Yalova Belediyesi Naylon Poşet Yasağı


Yalova'da Naylon Poşete Karşı Savaş Başladı. "Geleceğimiz İçin Naylon Poşetten Vazgeçin" sloganıyla naylon poşet kullanımının öncelikle azaltılması ve daha sonra tamamen kentten kaldırılmasını sağlamak adına çalışmalar başlatan Yalova Belediyesi somut adımlar atmaya başladı.
Alışveriş için pazaryerine gelen vatandaşlara seslenen Belediye Başkan Yakup B. Koçal, “Geleceğimiz için naylon poşetten vazgeçelim. Geçmişte olduğu gibi file bez torba kullanarak gelecek nesillere örnek olalım”dedi. File dağıtımı sırasında gazetecilere kısa bir açıklamada yapan Başkan Koçal, “önümüzdeki 2-3 aylık süreçte başta pazaryerimiz ve AVM’ler olmak üzere bir çok esnafımız naylon poşet kullanmayacak. Buralarda alışveriş yapan vatandaşlarımız naylon poşet istediklerinde para ile alacaklar. Bez torba ve file kullanımını arttırmak adına bu tarz bir uygulama yapacağız. Tıpkı geçmişte olduğu gibi vatandaşlarımız filesiyle alışverişe çıkarak aldıkları ürünleri evlerine böyle götürecekler. Bu sayede doğaya ve çevreye zarar vermemiş olacağız” diye konuştu.

Cintoş'un Çantaları

Cintoş yollamış bu çantaların resmini. Şöyle demiş:

"Sayende ben de yaklaşık 1 aydır naylon torbaları bırakıp, güzel alışveriş çantaları edindim. Hepimizi uyandırdığın için çok teşekkürler"

Asıl sana çok teşekkürler :)

9 Ocak 2010 Cumartesi

Kadıköy Belediyesi "plastik torbaya hayır"

Naylon torbaya savaş açan Kadıköy Belediyesi'ni tebrik etmek lazım. Uygulamayı ve sonuçlarını heyecanla bekliyor olacağız.


"Çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan market, mağaza, pazar yeri gibi alışveriş ortamlarında kullanılan taşıma amaçlı poşetlerin kullanımı Kadıköy’de yasaklanıyor. Kadıköy Belediyesi, naylon poşet kullanan işyerlerine tebligatta bulunarak, stokların tüketilmesi için 1 Mart 2010 tarihine kadar süre verdi.

Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasında değişen naylon poşetler, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyar adet üretiliyor. Bunların yalnızca yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor.

Türkiye’de neredeyse tüm mağaza ve alışveriş alanlarında naylon poşetler tüketiciye ücretsiz ve sınırsız olarak sunularak, ihtiyacın üzerinde poşet kullanımı teşvik ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre; İstanbul’da günde 10 bin tona yakın çöp çıkarken, bunun yüzde 10’unu naylon poşetler oluşturuyor. Çöpümüzün bile yüzde 10’unu oluşturan plastik naylon poşetler, doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayarak, toprak ve su vasıtasıyla besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyor. Denizleri, gölleri, nehirleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerin de yok olmasına neden oluyor.

Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salımının kaynaklarından birini oluşturan naylon poşetin yol açtığı kirlilikten kurtulmanın tek yolu, file, kese kağıdı ve bez torba gibi tekrar kullanılabilir ve doğaya zarar vermeyen taşıma ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılması hatta zorunlu hale getirilmesi. Bu yüzden dünyada naylon poşet kullanımı yasaklanıyor.

Kaynak: http://www.kadikoygundem.com/haber_detay.asp?haberID=30532

Özge'nin Fileleri


İkiz bebekleri olan Özge yollamış bu filelerinin resmini.Şöyle demiş:


"Senin sayende tanıştım "File" ile.Bez ve geri dönüşümlü çantalarım vardı ,aktif olarak kullanamıyordum,sürekli yanımda taşımadığım için.Ama fileler küçük olunca,cupp hemen çantaya atiyorum.

Hatta filelerin rengi çok güzel,nerden aldınız yada abla fileleri görünce bizi eskiye götürdünüz diyenler var yada poşet istemediğimi görenler teşekkür ediyorlar.

1 tane resim gonderiyorum ekte,icinde poset var ama,oda sarı kabağı poşet içine bağlayıp sattıkları için."


Çok teşekkürler Özge :)

1 Ocak 2010 Cuma

50 metre yürüdük, yürümedik!







O 50 metrede 15 poşet saydık yerde.

Bahar'ın çantası ve filesi

Bahar ne kadar çok poşet kullandığını farketti farkedeli naylon poşet kullanımını nasıl azalttığını anlatmış;

"sizin sitenize rastladığımda farkettim ki ne kadar çok poşet kullanıyormuşuz. Hemen bez torbalardan edindim, yavaş yavaş da kullanmaya çalışıyordum. Bu haftasonu eşim ve oğlumla Kartal Ekolojik pazarına gittik, giderken de yanıma bez torbalarımı aldım. Pazarda ki manzara inanılmaz güzeldi, herkesin elinde fileleri görünce çok mutlu oldum, haftaya fırsat bulursam pazardan da bir fotoğraf gönderirim size, özellikle elinde fileleri olanları çekerim :) Çoğu tezgahta da kese kağının içine koyup veriyorlardı. Poşetlerimiz yetmeyince ben de Buğday derneğinden iki adet filemi aldım :))"

Çok teşekkürler Bahar :)